onsdag 27 januari 2010

vi lärde oss ingenting viktigt

det handlar om att hålla andan när man är 10 kilometer under vattenytan, då det är helt mörkt överallt och ingenting kan rädda dig. det handlar om att kunna simma .. även om man dras ner i djupet fortare än bilar susar fram på motorvägen. det handlar om att kunna överleva när hela världen försöker krossa dig.
som när man går förbi mcdonald's och känner att man bara måste ha en hamburgare, för att sedan gå in till närmaste grannen h&m och upptäcka att man gått upp ännu en storlek och de trådsmala modellerna på reklamaffisherna tittar på dig. och skrattar. det är då du blir trampad på tårna.

och sedan kommer sparken i magen när du får redan på att dina föräldrar ska skiljas fastän de varit gifta i 15 år och brukade säga att de älskade varandra. då du ser din nioåriga syster gråta för att hon tror det är hennes fel, för att hon tjatade för mycket om att hon ville ha en ny barbie. men du, du ville bli som en barbie. lika smal, lika blond och lika ytlig.och du slutade äta och slutade skratta. då kan man känna revbenen knäckas.

man vill bli fotomodell och är redo att göra precis vad som helst, till och med ligga med den där äckliga fotografen som lovar dig berömmelse. man viker ut sig för att smaka på verkligheten - för att bli känd. men det enda man får tillbaka är runkande tonårskillar som ser din bild på slitz-omslaget .. och tycker du är skitsnygg. som är berädda att betala tior, bara för att slänga dig i paperskorgen om någon månad. sen är du bortglömd. och håller på att kvävas.

sedan rear lindex ut blonda hårfärger för att skapa ett tryggare samhälle. affärerna säljer en massa light-produkter och man får reklam för viktväktarna i brevlådan fastän man knappt väger fyrtio kilo. och teve visar sexsåpor på bästa sändningstid och gratis porr finns tillgängligt dygnet runt på betalkanaler, även för de minsta barnen. den nya tidens barnprogram: se linda rosing operera sina läppar för fyrtopnde gången. och alla bryr vi oss, alla sitter vi bänkade och njuter. för nu, har vi dragits så djupt ner under ytan .. att vi är nära att drunkna.
för vi lärde oss aldrig att simma,
för vi lärde oss att vara perfekta.